Το αφεντικό της Μοσάντ ετοιμάζεται να διαδεχθεί τον Νετανιάχου

Του Κυριάκου Βελισσάριου

 

Το Ισραήλ βρίσκεται και πάλι μπροστά στο φάσμα πρόωρων εκλογών, για τέταρτη φορά μέσα σε διάστημα δυο ετών, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου μόλις και μετά βίας επιβιώνει στις δημοσκοπήσεις, και στο Τελ Αβίβ αρχίζουν να υποψιάζονται ότι, η επόμενη μέρα δεν αργεί.

Αν το Ισραήλ οδηγηθεί σε εκλογές και επιβεβαιωθεί το κλίμα που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, το Λικούντ θα είναι και πάλι πρώτο κόμμα, και ο “Βασιλιάς Μπίμπι” θα παλέψει, για ακόμη μια φορά, για τη συγκρότηση κυβέρνησης οριακής πλειοψηφίας.

Η διαδοχή του, με τους όρους που ο ίδιος έχει διαμορφώσει τα τελευταία χρόνια, δεν φαντάζει και τόσο μακρινή υπόθεση. Κι αν ο πρέσβης του Ισραήλ στις ΗΠΑ Ρον Ντέρμερ, φαίνεται να μην ενδιαφέρεται να ακολουθήσει πολιτική καριέρα και να διαδεχθεί το απόλυτο “γεράκι” της Μέσης Ανατολής, όπως πολλοί προέβλεπαν, το αφεντικό της Μοσάντ, Γιόσι Κοέν… προβάλλει τα καλά του.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της “ελίτ” του ισραηλινού κράτους, ο Γιόσι Κοέν παραμένει σταθερά η… μόνη προτίμηση του Νετανιάχου για τη διαδοχή του. Η δημοφιλία του έχει εκτοξευτεί τα τελευταία χρόνια. η Μοσάντ έχει γίνει… περισσότερο αποτελεσματική από ποτέ, και ο ίδιος διακρίνεται και στον τομέα της μυστικής διπλωματίας, με παρασκηνιακές επαφές τόσο με την Αίγυπτο όσο και με τη Σαουδική Αραβία, δυο χώρες που άλλοτε θα… τον είχαν επικηρύξει.

Ο Γιόσι Κοέν ετοιμάζεται, λοιπόν. Μένει να φανεί στην πράξη το… πότε θα γίνει η αλλαγή σκυτάλης στο Ισραήλ.